Γυναικολογικός Καρκίνος

woman.jpg

Υπάρχει Πρόληψη;

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη σύγχρονη γυναίκα, είναι ο γυναικολογικός καρκίνος (καρκίνος της μήτρας, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του ενδομητρίου της μήτρας, καρκίνος των ωοθηκών, σαλπίγγων και ο καρκίνος του μαστού). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές χάνουν τη ζωή τους 200 με 250.

Όλοι αυτοί οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν με τη σωστή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό (γυναικολόγο- μαιευτήρα με εξειδίκευση στη γυναικολογική ογκολογία) να αντιμετωπισθούν. Η εξέταση αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της ασθενούς, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διάγνωση και βοηθάει το γιατρό να εκτιμήσει τις δυνατότητες που έχει η ασθενής για θεραπεία, διότι βοηθάει στο να γίνει ανίχνευση του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, έτσι ώστε η θεραπεία να είναι πολύ πιο εύκολη και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η Σωστή Πρόληψη

Η σωστή πρόληψη, βάσει των διεθνών προδιαγραφών, πρέπει να ξεκινάει από 18-20 ετών γιατί σε αυτή τη νεαρή ηλικία μπορεί να γίνει η διάγνωση του προ-στάδιο του καρκίνου (το στάδιο πριν τη γέννηση του καρκίνου) και έτσι να αποφευχθεί συνήθως με μία μικρή επέμβαση η δημιουργία ενός καρκίνου. Για τη σωστή πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου πρέπει να περιλαμβάνονται πάντα:

  • Ιατρικό Ιστορικό, Ατομικό ιστορικό (παθολογικό και χειρουργικό), οικογενειακό ιστορικό, μαιευτικό ιστορικό, ιστορικό εμμήνου ρύσεως, φαρμακευτική αγωγή, αντισύλληψη, συμπτώματα.
  • Υπέρηχο (κολπικό υπέρηχο για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα των ωοθηκών αλλά και της μήτρας).
  • Κολποσκοπική Εξέταση (με ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο, γίνεται εξέταση του τραχήλου της μήτρας με μεγέθυνση και με τη χρήση δύο ουσιών που χρωματίζουν την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας έτσι ώστε να γίνεται η αναγνώριση τυχόν αλλοιώσεων της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας).
  • ΠΑΠ Τεστ (κυτταρολογικός έλεγχος).
  • HPV Τεστ, μετά από παρατηρήσεις και έρευνες περίπου 20 ετών, σήμερα γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα την αιτία που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου, η οποία δεν είναι άλλη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστό και ως HPV (Human Papilloma Virus). Με το HPV τεστ γίνεται ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Μερικού τύποι HPV είναι υπεύθυνοι για μολύνσεις του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία προστάδιου του καρκίνου της μήτρας ακόμη και σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Αμφίχειρη Εξέταση, δια μέσου του κόλπου και σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτόχρονα και πρωκτική εξέταση για την καλύτερη και πιο σωστή ψηλάφηση των εσωτερικών γυναικολογικών οργάνων (ωοθήκες, ιερομητρικοί σύνδεσμοι, δουγλάσιο κ.λπ.).

Σε ότι αφορά την Πρόληψη Καρκίνου του Στήθους

  • Σε νεαρές γυναίκες (κάτω των 40) ενδείκνυται η τακτική ψηλάφηση και υπέρηχος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με υποψία όγκου μπορεί να γίνει μαστογραφία και μαγνητικός τομογράφος μαστού(MRI).

  • Σε γυναίκες άνω των 40 συνιστάται η τακτική ψηλάφηση και η μαστογραφία και ο υπέρηχος, κάθε χρόνο.

Συμπτώματα στο αρχικό στάδιο του γυναικολογικού καρκίνου είναι σπάνιο να παρατηρηθούν. Ωστόσο οποιαδήποτε αιμορραγία εμφανίζεται εκτός περιόδου, η κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μπορεί να μας δημιουργήσει την υποψία ότι κάτι συμβαίνει στον τράχηλο της μήτρας. Αιμορραγίες σε μεγαλύτερη ηλικία μετά την εμμηνόπαυση η λεγόμενη μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία είναι πάντοτε ένα σημάδι (σύμπτωμα) υποψίας ότι κάτι συμβαίνει στο ενδομήτριο της μήτρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασθενής πρέπει να αναζητήσει και να εμπιστευθεί τον ειδικό γιατρό γυναικολόγο – μαιευτήρα με εξειδίκευση στη γυναικολογική ογκολογία ο οποίος θα κάνει άμεσα και σωστά τη διάγνωση χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος ο οποίος δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραίος.

 

Ελληνογερμανική Εταιρεία Μαιευτηριών Γυναικολόγων

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Dr Ανδρέας Καβαλλάρης
Εθ. Αντιστάσεως 74Β
2ος όροφος
55133 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ & Fax 2310 40 25 24
Κιν.: 6977 140 793
info@andreaskavallaris.gr
andreas.kavallaris@gmail.com

Κληνική Μητέρα και Παιδί

Πηνελόπης Δέλτα 9-11 Λευκωσία 1076, Κύπρος
Τηλ.:+35722376630
Fax:+35722376647
info@motherandchild.com.cy

www.motherandchild.com.cy

Fertility Clinic

Τέρμα οδού Αριάδνης
Ελαιώνες Πυλαίας
555 35, Θεσσαλονίκη – Ελλάδα
Τηλ.:2310 427 427
Τηλ.:2310 324 744
Fax: 2310 327 301
info@fertilityclinic.gr

www.fertilityclinic.gr

Κλινική Άγιος Λουκάς

Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας
552 36 Πανόραμα – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 380 000
Fax: 2310 341 828
e-mail: info@klinikiagiosloukas.gr

www.klinikiagiosloukas.gr