Καρκίνος Ωοθηκών

ovarian_cancer2.jpg

Οι κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Επιθηλιακοί, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 90% των κακοηθειών που προέρχονται από την ωοθήκη.
  2. Καρκίνος εκ εμβρυικών κυττάρων με συχνότητα περίπου 5% και θεωρούνται όγκοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  3. Καρκίνος από κύτταρα του στρώματος αποτελώντας περίπου το 4% του συνόλου. Το μεγαλύτερο μέρος των όγκων αυτών χαρακτηρίζεται από χαμηλή κακοήθεια και πέραν της κοινής συμπτωματολογίας συνοδεύονται από την παραγωγή ορμονών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, διότι συνήθως οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικές ή υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους ή πίεσης και αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου και συνήθως η ασθενείς προσέρχεται στο γιατρό λόγω διόγκωσης της κοιλίας. Αναπόφευκτα λοιπόν η αρχική διάγνωση του καρκίνου  των ωοθηκών στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Mother and mature daughter sitting by ocean, smiling

Θεμελιώδης σημασίας για την εξέλιξη της νόσου είναι η πρώτη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί η ασθενής. Διεθνώς τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Γυναικολόγους – Ογκολόγους. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή αφαίρεση των προσβεβλημένων περιοχών στην κοιλία (ογκομείωση), λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς καρκινικών κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξαιρείται ο πρωτοπαθής όγκος στην ωοθήκη και μετά από ταχεία βιοψία αποφασίζεται μια περισσότερο ριζική επέμβαση. Αφαιρούνται η μήτρα με τα εξαρτήματά της και το επίπλουν και στη συνέχεια γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός στην περιοχή της πυέλου (πυελική λεμφαδενεκτομή) καθώς και γύρω από την αορτή (παραορτική λεμφαδενεκτομή). Αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται συχνότερα μεταστάσεις και είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους, ακόμη κι αν στον προεγχειρητικό έλεγχο δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο

.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία συμπληρώνεται με χημειοθεραπεία (Χ.Μ.Θ) μετά το χειρουργείο. Για το λόγο αυτό η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς πρέπει να είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η πλήρης αφαίρεση των καρκινικών βλαβών στο 1ο χειρουργείο μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της Χ.Μ.Θ και τη συνολική επιβίωση. Αντίθετα η παραμονή εστιών μετά το χειρουργείο μειώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιπλέον δόσεις Χ.Μ.Θ.
Τέλος σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα παρέχεται η δυνατότητα σε νεαρές ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών και κάτω από αυστηρά κριτήρια να διατηρήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Ελληνογερμανική Εταιρεία Μαιευτηριών Γυναικολόγων

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Dr Ανδρέας Καβαλλάρης
Εθ. Αντιστάσεως 74Β
2ος όροφος
55133 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ & Fax 2310 40 25 24
Κιν.: 6977 140 793
info@andreaskavallaris.gr
andreas.kavallaris@gmail.com

Κληνική Μητέρα και Παιδί

Πηνελόπης Δέλτα 9-11 Λευκωσία 1076, Κύπρος
Τηλ.:+35722376630
Fax:+35722376647
info@motherandchild.com.cy

www.motherandchild.com.cy

Fertility Clinic

Τέρμα οδού Αριάδνης
Ελαιώνες Πυλαίας
555 35, Θεσσαλονίκη – Ελλάδα
Τηλ.:2310 427 427
Τηλ.:2310 324 744
Fax: 2310 327 301
info@fertilityclinic.gr

www.fertilityclinic.gr

Κλινική Άγιος Λουκάς

Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας
552 36 Πανόραμα – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 380 000
Fax: 2310 341 828
e-mail: info@klinikiagiosloukas.gr

www.klinikiagiosloukas.gr