Χειρουργική Πυελικου Εδάφους

pyel-1.jpg

Χαλάρωση Πυελικού Εδάφους

Η χαλάρωση του πυελικού εδάφους οφείλεται  στην απώλεια της στηρικτικής ικανότητας (εξασθένηση) των συνδέσμων και των μυών της πυέλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόπτωση πυελικών οργάνων (μήτρα, ουροδόχος κύστη , έντερο) διαμέσου του κόλπου. Η κύρια  αρχική αιτία χαλάρωσης του πυελικού εδάφους είναι οι κολπικοί τοκετοί και ιδιαίτερα ο μεγάλος αριθμός τοκετών με μεγάλες βλάβες στον κόλπο. Η πιθανότητα να υποβληθεί μια γυναίκα στην διάρκεια της ζωής της σε επέμβαση για αποκατάσταση του πυελικού εδάφους είναι 10 %.  Η ατροφία του κόλπου (αυξάνεται ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση) επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την χαλάρωση, καθώς επίσης και καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση όπως ο βήχας και η συχνή άρση βάρους.

Κυστεοκήλη

Η κυστεοκήλη είναι η πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως διάμεσου του κόλπου. Οφείλεται σε χαλάρωση των συνδέσμων που  συγκρατούν την ουροδόχο κύστη στην ανατομική της θέση. Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης διακρίνονται σε 1ου βαθμού (ήπια βλάβη), 2ου βαθμού και 3ου βαθμού (πρόπτωση έξω από τον κόλπο).

Πρόπτωση Μήτρας

Πρόπτωση μήτρας είναι η κάθοδος του τραχήλου και της μήτρας στον κόλπο και οφείλεται στη χαλάρωση των συνδέσμων της μήτρας. Διακρίνεται επίσης σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητα.

Ορθοκήλη είναι η προβολή του κατώτερου τμήματος του παχέως εντέρου (ορθό) μέσα στον κόλπο. Είναι λιγότερο συχνή και οφείλεται στα ίδια αίτια με την κυστεοκήλη και την πρόπτωση μήτρας.

Οι τρεις αυτές μορφές πρόπτωσης είναι δυνατό να συνυπάρχουν και προκαλούν συχνά πόνο, πίεση, αίσθηση πληρότητας ή αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο. Η παρατεταμένη ορθοστασία και η έντονη δραστηριότητα είναι δυνατό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αυτά.
Αρκετά συχνά σε γυναίκες με χαλάρωση του πυελικού εδάφους παρουσιάζεται ακράτεια ούρων. Οι ασθενείς έχουν απώλεια ούρων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, γέλιο, άρση βάρους). Γυναίκες ηλικίας έως 65 ετών παρουσιάζουν ακράτεια ούρων σε ποσοστό 12%, ενώ άνω των 65 ετών το ποσοστό ανεβαίνει σε 18%.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπεία Κυστεοκήλης

Κυστεοκήλη: πραγματοποιείται επέμβαση από τον κόλπο, με αποκατάσταση του τμήματος της κύστης που προπίπτει (πρόσθια κολπορραφία). Σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται και η χρήση πλέγματος από βιολογικό ή συνθετικό υλικό.

Θεραπεία Ορθοκήλης

Ορθοκήλη: Αποκαθίσταται η κήλη με διακολπική επέμβαση (οπίσθια κολπορραφία) και αποκατάσταση του κόλπου, με ή χωρίς τη χρήση πλέγματος.

Θεραπεία Πρόπτωσης Μήτρας

Πρόπτωση μήτρας: Η κλασσική αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση της μήτρας από τον κόλπο (κολπική υστερεκτομή), με αυξημένες όμως πιθανότητες πρόπτωσης στη συνέχεια του κολπικού κολοβώματος.

Οι σύγχρονες όμως μέθοδοι της λαπαροσκοπικής χειρουργικής δίνουν τη δυνατότητα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της μήτρας και στη συνέχεια της ανάρτησης του κόλπου λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική κολπο – ανάρτηση). Η συγκεκριμένη τεχνική παρουσιάζει ελάχιστα ποσοστά υποτροπής και άμεση αποκατάσταση και κινητοποίηση της ασθενούς μετά από ένα 24ωρο.

Η ακράτεια ούρων αντιμετωπίζεται πλέον με την τοποθέτηση ταινιών από τον κόλπο (ταινίες ελεύθερης τάσης). Προσφέρουν σε ποσοστό πάνω από 90% θεραπεία ή βελτίωση των συμπτωμάτων, με σαφώς μικρότερα από τις παλαιότερες τεχνικές  ποσοστά υποτροπής.

Ελληνογερμανική Εταιρεία Μαιευτηριών Γυναικολόγων

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Dr Ανδρέας Καβαλλάρης
Εθ. Αντιστάσεως 74Β
2ος όροφος
55133 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ & Fax 2310 40 25 24
Κιν.: 6977 140 793
info@andreaskavallaris.gr
andreas.kavallaris@gmail.com

Κληνική Μητέρα και Παιδί

Πηνελόπης Δέλτα 9-11 Λευκωσία 1076, Κύπρος
Τηλ.:+35722376630
Fax:+35722376647
info@motherandchild.com.cy

www.motherandchild.com.cy

Fertility Clinic

Τέρμα οδού Αριάδνης
Ελαιώνες Πυλαίας
555 35, Θεσσαλονίκη – Ελλάδα
Τηλ.:2310 427 427
Τηλ.:2310 324 744
Fax: 2310 327 301
info@fertilityclinic.gr

www.fertilityclinic.gr

Κλινική Άγιος Λουκάς

Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας
552 36 Πανόραμα – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 380 000
Fax: 2310 341 828
e-mail: info@klinikiagiosloukas.gr

www.klinikiagiosloukas.gr