• Εθ. Αντιστάσεως 74Β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
  • 2310 40 25 24
  • 6977 140 793

Μέθοδος NIR/ICG για λεμφαδένα φρουρό

Η καινοτόμος μέθοδος ανίχνευσης του λεμφαδένα φρουρού με τη χρήση τεχνολογίας ειδικού φθορισμού φωτός σε συνδυασμό έκχυσης ICG (indocyanine green) για περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου ενδομητρίου της μήτρας και του τράχηλου της μήτρας, από την ομάδα μας στην Κλινική «Άγιος Λουκάς», ο οποίος διαθέτει ειδική ενδοσκοπική NIR/ICG κάμερα της K. Storz (video-assisted NIR/ ICG guided technique).

Μέθοδος NIR- ICG 2

Ο Φρουρός Λεμφαδένας (ΦΛ) είναι ο πρώτος λεμφαδένας στον οποίο κατευθύνονται τα καρκινικά κύτταρα από τον αρχικό όγκο. Η βιοψία του αποτελεί μέρος της σταδιοποίησης του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες της μασχάλης και στους γυναικολογικούς καρκίνους. Από το αν βρεθεί αρνητικός ή θετικός θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει αφαίρεση όλων των λεμφαδένων, ή λεμφαδενικός καθαρισμός, ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Για την ανίχνευση του Φρουρού Λεμφαδένα αντικαταστάθηκε διεθνώς το ραδιενεργό τεχνήτιο και η μπλε χρωστική ουσία  και γίνεται η χρήση ICG, δηλαδή η μέθοδος του φθορισμού, με ειδική κάμερα απεικόνισης εγγύς στο υπέρυθρο (near infrared, NIR). Με τη χρήση της ειδικής λαπαροσκοπικής κάμερας και χρωστικής ICG εντοπίζουμε το φρουρό λεμφαδένα με μεγάλη ακρίβεια με σκοπό τη μείωση της νοσηρότητας που προκύπτει από μία συστηματική λεμφαδενεκτομή.

Τα πλεονεκτήματα της βιοψίας του Φρουρού Λεμφαδένα με τη χρήση NIR/ ICG είναι πολλά:

Το ποσοστό ανίχνευσής του είναι υψηλό, ίδιο με αυτό της καθιερωμένης διπλής τεχνικής.
Αποφεύγεται η χρήση ραδιενέργειας, όσο μικρή και αν είναι αυτή.
Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μεταβούν σε εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής για την ένεση του ραδιοφαρμάκου.
Η τεχνική βιοψίας του Φρουρού Λεμφαδένα είναι ταχύτερη και οικονομικότερη.
Λίγα λεπτά μετά την ένεση της ICG φθορίζουν τα λεμφαγγεία από το σημείο της ένεσης στον μαστό ως τη μασχάλη και τελικά στον Φρουρό Λεμφαδένα. Έτσι και η τομή στη μασχάλη γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αποφεύγεται η χρώση (tattoo) που προκαλεί η μπλε χρωστική.
p2