• Εθ. Αντιστάσεως 74Β, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
  • 2310 40 25 24
  • 6977 140 793

Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας – Κλινική «Αγιος Λουκάς»

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ TOY ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Επικεφαλής  Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Δρ. Ανδρέας Καβαλλάρης

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη σύγχρονη γυναίκα είναι η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους νόσου (καρκίνου) στα γεννητικά της όργανα (μαστός, ωοθήκες, σάλπιγγες, σώμα της μήτρας, τράχηλος της μήτρας, κόλπος, αιδοίο).  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες, που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές χάνουν τη ζωή τους 200 με 250 κάθε χρόνο.

Η Γυναικολογική Ογκολογία έχει καθιερωθεί ως η ιατρική ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ της Μαιευτικής- Γυναικολογίας, η οποία έχει ως αντικείμενο την παθολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Παράλληλα,  στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας παροχής φροντίδας στις ασθενείς με καρκίνο, οι οποίες το πλέον δόκιμο είναι να αντιμετωπίζονται – τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων – από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό γυναικολόγους-ογκολόγους.

Η Μοναδα Γυναικολογικής Ογκολογίας της κλινικής Άγιος Λουκάς έχει ως αντικείμενο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με καλοήθη και κακοήθη νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος, καθώς και ασθενείς με επανεμφάνιση-υποτροπή παλαιότερα θεραπευθέντος γυναικολογικού καρκίνου. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια συνεργασίας (υπό την έννοια ογκολογικού συμβουλίου) με συναδέλφους άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (Παθολογοανατόμους, Βιοπαθολόγους, Μοριακούς βιολόγους, Γενικούς Χειρουργούς, Ακτινοδιαγνώστες,  Ακτινοθεραπευτές, Παθολόγους–Ογκολόγους, κ.ά.).

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι κυριότερες διενεργούμενες ογκολογικές γυναικολογικές επεμβάσεις αφορούν σε:

Ολική λαπαροσκοπική ριζική υστερεκτομία με τη μέθοδο διατήρησης των νευρικών πλεγμάτων (Νerve-sparing) με λεμφαδενεκτομία.
Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ριζική κολπική τραχηλεκτομία με λεμφαδενεκτομία.
Πολυσπλαγχνική χειρουργική για καρκίνο των ωοθηκών, της μήτρας, των σαλπίγγων και του περιτοναίου.
Διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις Μαστού (Μαστεκτομή , Τμηματεκτομή με Λαμφαδενικό Καθαρισμό).
Αποκατάσταση Μαστού: Στο πλαίσιο της πλαστικής επανορθωτικής χειρουργικής αποκατάστασης του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός με τον χειρουργό μαστού και ασθενή, μαζί συζητούν και αποφασίζουν για την καταλληλότερη μέθοδο αποκατάστασης του. Η αποκατάσταση του δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Είναι προφανές ότι οι δυνατότητες και η εμπειρία της ογκολογικής ομάδας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την εφαρμογή των πλέον ενδεδειγμένων χειρουργικών τεχνικών κατά την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Στην Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας προσφέρονται και διενεργούνται οι εξής εξετάσεις ανά όργανο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου:

Αιδοίο – Κόλπος: HPV εμβόλιο, κλινική εξέταση, αιδοιοσκόπηση, κολποσκόπηση, βιοψίες, διαγνωστικές επεμβάσεις
Τράχηλος μήτρας: HPV εμβόλιο, κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, HPV DNA test, κολποσκόπηση, βιοψίες, διαγνωστικές επεμβάσεις
Ενδομήτριο – Σώμα μήτρας: κλινική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, απεικονιστικές εξετάσεις, διαγνωστική απόξεση, διαγνωστική υστεροσκόπηση, υστεροσκοπικές επεμβάσεις
Σάλπιγγες – Ωοθήκες: κλινική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, σειριακές μετρήσεις μοριακών δεικτών στο αίμα, απεικονιστικές εξετάσεις, διαγνωστικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV

Ειδικότερα όσον αφορά σε παθήσεις σχετιζόμενες με μόλυνση των έξω γεννητικών οργάνων από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) προσφέρονται τα εξής:

– Ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση αλλοιώσεων προκαλούμενων από τον HPV

– προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας (CIN 1/2/3 ), στον κόλπο (VAIN), στο αιδοίο (VIN)

– κονδυλωματωδών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο και στην περιπρωκτική χώρα (Laser-εξάχνωση)

  • Εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου.
  • Εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση ενός θετικού HPV DNA test.
  • Συμβουλευτική σχετικά με την μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων (HPV).
  • Συμβουλευτική και διενέργεια του εμβολίου εναντίον του HPV.

Εκτός των ανωτέρω, στην Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας προσφέρονται  συμβουλευτικές οδηγίες γενικότερα για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, ιδιαίτερα για ομάδες ασθενών με κληρονομική επιβάρυνση, καθώς και για το πλήρες φάσμα των εξετάσεων ρουτίνας στο πλαίσιο της παρακολούθησης ασθενών μετά από την θεραπευτική διαδικασία.

Σχεδόν όλοι οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν με την έγκαιρη, σωστή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο-ογκολόγο να αντιμετωπισθούν κατάλληλα, έτσι ώστε να προκύψει είτε η ίαση είτε η καλύτερη δυνατή πρόγνωση.

Η εξέταση αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της ασθενούς, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διάγνωση και βοηθά το γιατρό να εκτιμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επιλογή της εκάστοτε πλέον ενδεδειγμένης θεραπείας. Η έγκαιρη εξέταση συμβάλλει καθοριστικά στο να γίνει ανίχνευση της νόσου σε προκαρκινικό ή έστω σε αρχόμενο στάδιο του καρκίνου, έτσι ώστε η θεραπεία να είναι πολύ πιο εύκολη και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόγνωση.